به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: در حالی برخی کارشناسان معتقدند با توجه به قیمتهای جهانی در سال جدید روند قیمتی فولاد و آهن آلات افزایشی خواهد بود که هر گونه افزایش قیمتی میتواند تبعاتی برای بخشهای وابسته و صنایع پایین دستی داشته باشد.
افزایش قیمت فولاد با افزایش هزینههای تولید در سال جدید
با این وجود در خصوص ارزیابی قیمت فولاد در سال جدید «بهرام سبحانی» رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور میگوید: طبیعی است وقتی سال جدید میشود قیمت گاز، برق، حملونقل و ... گران میشود و اینها اصولاً اجزای قیمت تمام شده فولاد هستند؛ بنابراین وقتی این قیمتها بالا میرود قطعاً فارغ از اینکه در بازار جهانی چه اتفاق بیفتد، قیمت فولاد هم افزایشی میشود. اما اینکه عدهای پیشبینی کنند افزایش شدید قیمتها را داشته باشیم یا نداشته باشیم را بنده مطلع نیستم.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور: با توجه به اینکه این افزایش هزینههای تولید متناسب با افزایش قیمت فولاد نخواهد بود به این معنا که افزایش قیمت کمتر از بهای تمام شده است در نتیجه حاشیه سود فولادسازان کمتر و کمتر میشود
سبحانی در خصوص پیشبینی میزان افزایش قیمت فولاد در سال جدید در مقایسه با سال قبل نیز گفت: بستگی به افزایش قیمتها دارد؛ سال قبل افزایش قیمت برق را با نو شدن سال نداشتیم، اما امسال ۲ برابر شده است ضمن اینکه حقوق و دستمزدها هم به هر حال افزایش مییابد و مجموع این افزایش قیمتها در حقیقت افزایشهای جهشی است که روی هزینه تولید ما هم تأثیر میگذارد، اما نمیتوان دقیق گفت چند درصد قیمتها بالاتر خواهد رفت.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور همچنین در خصوص ارزیابی وضعیت صنعت فولاد در سال جدید نیز گفت: طبیعتاً با توجه به اینکه این افزایش هزینههای تولید متناسب با افزایش قیمت فولاد نخواهد بود؛ یعنی اگر هزینه تمام شده بر فرض ۱۰ درصد بالا برود الزاماً به این معنا نیست که قیمت هم به همان نسبت بالا برود و معمولاً فاصله کمتر است، به این معنا که افزایش قیمت کمتر از بهای تمام شده است در نتیجه حاشیه سود فولادسازان کمتر و کمتر میشود.
احتمال تعطیلی برخی شرکتهای فولادی کوچک در سال جدید در صورت جهشی نبودن قیمت فولاد
وی ادامه داد: الان که به خصوص روی بحث قیمت برق و گاز افزایش هست، برای شرکتهای کوچک اصلاً مقرون به صرفه نیست و اگر جهش قیمت روی محصول تولیدی خود نداشته باشند ممکن است تعطیل کنند.
سبحانی خاطرنشان کرد: با این وجود چند سال است که حول و حوش تولید ۳۰ تا ۳۲ میلیون تن به اصطلاح میچرخیم و امسال هم همین خواهد بود حال اینکه چقدر حاشیه سودهای پایین میآید بحث دیگری است.
وی ادامه داد: به هر حال کارخانجات به خصوص کارخانجات بزرگ تولید خود را به دلیل اینکه سود کم دارند کاهش نخواهند داد و مسلماً مانند سابق تولید میکنند لذا امسال انشالله ۳۲ تا ۳۵ میلیون تن را تولید خواهیم داشت.
سالانه ۱۵ میلیون تن فولاد برای صادرات داریم
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور همچنین با اشاره به اینکه امیدواریم امسال سیاستها صادراتی هم به نحوی باشد که مازاد فولاد را بتوانند به راحتی صادر کنند افزود: سالانه حدود ۱۵ میلیون تن مازاد فولاد داریم که باید صادر شود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور: در خصوص ورق هیچ محدودیت و ممنوعیتی برای واردات نیست و میتوان وارد کرد؛ یعنی اگر کمبود است در بازار و اگر با قیمتهای جهانی برای وارد کنندگان مقرون به صرفه است میتوانند وارد کنند و محدودیتی ندارد
از سوی دیگر یکی از مسائل پیرامون صنعت فولاد کشور واردات برخی ورقهای به خصوص ورقهای خاصی است که در کشور تولید نمیشود و برخی از تولیدکنندگان که ورقهای فلزی مواد اولیه مصرفی آنها محسوب میشود معتقدند در سال جدید باید مجوز واردات برخی ورقها داده شود تا کارخانجات به اصطلاح به حرکت در بیایند. سبحانی در این خصوص نیز به خبرنگار بازار میگوید: در خصوص ورق هیچ محدودیت و ممنوعیتی برای واردات نیست و میتوان وارد کرد؛ یعنی اگر کمبود است در بازار و اگر با قیمتهای جهانی برای وارد کنندگان مقرون به صرفه است میتوانند وارد کنند و محدودیتی ندارد و لذا نیاز به صدور مجوز خاصی نیست. با این وجود بایستی برای ورقهایی که در داخل تولید میشود و محدودیت تولید هم نیست قطعاً برای واردات این ورقها تعرفه داشته باشد.
جایگاه ایران در بین ۱۰ تولیدکننده برتر فولاد خام در سال ۲۰۲۳
گفتنی است در حوزه تولید فولاد ایران در جایگاه دهم دنیا جای دارد به طوری که طبق آمار انجمن جهانی فولاد در سال ۲۰۲۳ ایران با رقم زدن تولیدی به میزان بیش از ۳۰ میلیون تن در رده دهم قرار گرفت. این در حالی است که رتبه بندی انجمن جهانی فولاد نشان میدهد که کشور چین با تولید بیش از یک میلیارد تن بزرگترین تولیدکننده است و کشور هند با تولید ۱۲۵ میلیون تن در رتبه دوم، ژاپن با بیش از ۸۹ میلیون تن، ایالات متحده با بیش از ۸۰ میلیون تن، روسیه با بیش از ۷۱ میلیون تن، کره جنوبی با بیش از ۶۵ میلیون تن، آلمان با حدود ۳۷ میلیون تن، ترکیه با بیش از ۳۵ میلیون تن و برزیل با تولید بیش از ۳۴ میلیون تن در رتبههای سوم تا نهم جهانی قرار دارند و جایگاه دهم نیز سهم ایران است.
این در شرایطی است که بعد از ایران نیز کشورهایی همچون ایتالیا، تایوان، ویتنام، مکزیک، اندونزی، فرانسه، کانادا، اسپانیا، مالزی و مصر نیز به ترتیب در ردههای یازدهم تا بیشتم تولید جهانی فولاد خام قرار دارد. به این ترتیب سهم چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده در این حوزه از کل تولید جهانی بالغ بر ۵۱ درصد است، اتحادیه اروپا سهمی ۸ درصدی دارد و هند نیز به عنوان دومین تولیدکننده برتر فولاد خام، در این میان سهمی بالغ بر ۶ درصد از کل تولید جهانی را به خود اختصاص داده است.
منبع: ایراسین