به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: رضا محتشمیپور با حضور در برنامه صف اول رسانه ملی افزود: در بخش اکتشاف در کشور ما آن چیزی که روی زمین میبینیم و آن چیزی که تولید میکنیم، نتیجه زحمتی است که در حوزه اکتشاف سالهای گذشته کشیده شد و آن چیزی هم که در این دوره در حوزه اکتشاف اتفاق میفتد، باید سالها بعد نتیجه اش را ملاحظه کرد. ما در بخش اکتشاف در دورهای که گذشت یک حرکتی را شروع کردیم و سعی میکنیم این را کامل کنیم.
وی به ریشه فساد در خیلی از بخشهای معدن نیز اشاره کرد و گفت: ابزارهایی را امروز برای شفافیت بیشتر در بخشهای مختلف اقتصادی داریم که مهمترین آن زیر ساخت اطلاعاتی است که کارهایی صورت گرفته است.
محتشمی پور افزود: از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ به توسعه زیر ساختهای اطلاعاتی بخش معدن توجه بیشتری شد و در سال ۱۴۰۱ حدود ۲ هزار محدوده معدنی را شناسایی کردیم که اطلاعاتی از آنها در اختیار نداشتیم و بهره بردار آن مشخص نبود. ما هنوز هم با به روز شدن اطلاعات، بعضاً با محدودهای مواجه میشویم که اینها بیش از ده سال بدون تکلیف رها شده و محدودهای که باید خیلی وقت پیش به دست مردم سپرده میشد سپرده نشده است.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت به نبود شیوه یکپارچه تولید اطلاعات پایه زمین شناسی نیز اشاره کرد و افزود: برای توسعه اکتشافی باید یک سری زیرساختهایی آماده شود و با یک منطق و استاندارد نقشه را تولید کنیم و اگر دستگاهی با یک استاندارد دیگری نقشه را با کیفیت بهتر تولید کند به طور طبیعی این دو تا نقشه با هم تطبیق ندارد و به درد هم نمیخورد و اساساً این نقشه ها، این اطلاعات قابل تلفیق نیست و باید مسئله زیرساخت رفع شود.
رضا محتشمی پور گفت: حدود چهار هزار پروانه اکتشاف، در کشور داریم که از این تعداد پروانه اکتشافی کمتر از ۱۵۰ تا از آن دولتی است و مابقی دست بخش خصوصی است که اگر قرار باشد اطلاعاتی که در این پروانه تولید میکنند با یک استاندارد واحد نباشد این دادها اساساً قابل تلفیق نیست و ایراد بزرگی است.
معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت به آغاز جلسات برای هماهنگی بین دستگاهها نیز اشاره کرد و افزود: در این یکی دو سال چه در بخش پروندهها و چه در بخش تولید اطلاعات ما نقصهای جدی داشتیم که اینها باید رفع شود و این نقصها صرفاً گلایه بین دو دستگاه نباید تقلیل داده شود که حالا مثلاً من یک چیزی را از وزارت نفت خواستم و آن دستگاه جواب لازم را نداده است.
وی ادامه داد: امیدواریم امسال ما بتوانیم اطلاعات مان را بهتر با هم تبادل کنیم این اتفاق نیازمند مداخله دستگاههای بالاسری است.
محتشمی پور گفت: در بهره برداری از معادن هم مشکلاتی وجود دارد، اما گلوگاه اصلی اکتشاف است اگر ما اطلاعات اکتشافی را تولید کرده باشیم و در واقع یک تصویری نه لزوماً صد در صد دقیق ولی با کیفیت مناسب به بخش خصوصی ارائه بدهیم کاملاً برای بخش خصوصی جذابیت دارد و سرمایه گذاری هم میکند، اما اگر اطلاعاتمان ناقص باشد، خطر سرمایه گذاری بالا خواهد بود.
وی افزود: البته برای بخش خصوصی هم جذابیت کمتری خواهد داشت لذا هم سختتر وارد میشود و اگر هم وارد شود، نمیتواند به راحتی بخش بازار سرمایه را راضی کند که با آنها مشارکت داشته باشد، لذا در واقع تکمیل اطلاعات اکتشافی خیلی میتواند مؤثر باشد.