به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: صادرات معدن در دو ماه اول ۱۴۰۳ کاهش ۱۹درصدی داشتهاست. بررسی وضعیت صادرات، واردات و تراز تجاری بخش معدن در دو ماهه ۱۴۰۳ حاکی از تراز تجاری مثبت این بخش است.
براساس آمارهای رسمی، صادرات معدن و صنایع معدنی در این بازه زمانی، ۱۰هزار و ۵۷۵تن به ارزش یکمیلیون و ۷۳۱هزار دلار و واردات این بخش، ۵۷۶هزار تن به ارزش ۹۱۲میلیون دلار بودهاست. در مجموع تراز تجاری بخش معدن، از لحاظ ارزشی ۸۱۹میلیون دلار و از نظر وزنی ۹هزار و ۹۹۹تن مثبت بودهاست. بررسی و مقایسه میزات صادرات معدن و صنایع معدنی در دو ماهه۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سالگذشته حاکی از کاهش ۱۹درصدی ارزش صادرات این بخش است.
وزن صادرات معدنی اما در این بازه زمانی به میزان ۷درصد افزایش داشتهاست. در دو ماهه اول سالجاری، صادرات معدن و صنایع معدنی، یکمیلیون و ۷۳۱ دلار به وزن ۱۰هزار و ۵۷۵تن بودهاست که در مقایسه با صادرات ۲میلیون و ۱۴۴هزار دلار به وزن ۹هزار و ۸۹۵تن مدت مشابه سالقبل، کاهش ارزش را نشان میدهد. مقایسه سهم ارزشی بخشهای عمده کالایی از صادرات دو ماهه سال۱۴۰۳ نیز حاکی از آن است که معدن و صنایع معدنی سهم ۲۲درصدی از کل صادرات در این بازه زمانی داشتهاست.
مقاصد صادراتی بخش معدن
مقاصد صادراتی بخش معدن و صنایع معدنی طی دو ماهه سال۱۴۰۳حاکی از آن است که عراق با سهم ۲۲درصدی، چین با سهم ۲۲درصدی، ترکیه با سهم ۱۴درصدی، اماراتمتحدهعربی با سهم ۹درصدی، عمان با سهم ۷درصدی، افغانستان با سهم ۳درصدی و سایر کشورها با سهم ۲۳درصدی اصلیترین شرکای تجاری ایران در بخش معدن در این بازه زمانی بودهاند. بررسی صادرات به تفکیک کالاها حاکی از آن است که ۱۰درصد صادرات به چین بهعنوان اولین شریک تجاری را سنگ و کنسانتره آهن تشکیل میدهد.
بررسی صادرات به عراق در دو ماهه اول امسال نیز نشان میدهد صنایع معدنی فلزی سهم ۱۸درصدی و صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۶درصدی داشتهاند. در صادرات به اماراتمتحدهعربی نیز صنایع معدنی فلزی سهم ۱۲درصدی داشتهاست. صادرات معدنی به ترکیه نیز شامل سایر صنایع معدنی فلزی با سهم ۹درصدی، شمش آلومینیوم با سهم ۷درصدی، شمش فولاد با سهم ۵درصدی و شمش روی با سهم ۵درصدی است. در صادرات به افغانستان نیز صنایع معدنی فلزی سهم ۱۲درصدی و صنایع معدنی غیرفلزی سهم ۴درصدی داشتهاست.
صادرات معدنی به هند نیز شامل صنایع معدنی فلزی با سهم ۶درصدی است. بررسی صادرات به عمان نیز حاکی از آن است که شمش فولاد سهم ۲۱درصدی، آهن اسفنجی سهم ۱۰درصدی و سنگ و کنسانتره آهن سهم ۷درصدی داشتهاست. صادرات معدنی به فدراسیونروسیه نیز شامل صنایع معدنی غیرفلزی با سهم ۶درصدی از صادرات به این کشور در دو ماهه ۱۴۰۳ است.
صادرات صنایع معدنی فلزی
صادرات بخش معدن به تفکیک بخشهای عمده و گروههای کالایی نشان میدهد در دو ماهه اول سالجاری، در بخش صنایع معدنی فلزی، با کاهش ۲۴درصدی ارزش و ۱۸درصدی وزن صادرات مواجه بودیم. صنایع معدنیفلزی در مجموع سهم ۱۴.۸درصدی از کل صادرات در این بازه زمانی داشتهاند. ارزش صادرات این بخش یکمیلیون و ۱۹۰هزار دلار به وزن یکهزار و ۹۱۶تن بودهاست.
در بخش صنایع معدنی فلزی، شمش فولاد سهم ۴.۸درصدی، محصولات طویل فولادی سهم ۳.۷درصدی، سایر صنایع معدنی فلزی سهم ۲.۸درصدی، آهن اسفنجی سهم ۰.۹درصدی، شمش آلومینیوم سهم ۰.۹درصدی، شمش روی سهم ۰.۶درصدی، محصولات تخت فولادی سهم ۰.۴درصدی، فروآلیاژها سهم ۰.۳درصدی، کاتد مس سهم ۰.۳درصدی، فولاد لوله و پروفیل سهم ۰.۲ و شمش سرب سهم ۰.۱درصدی از کل صادرات در دو ماهه ۱۴۰۳ داشتهاند.
صادرات صنایع معدنی غیرفلزی
جمع صادرات صنایع معدنی غیرفلزی در دو ماهه ۱۴۰۳، ۲۱۴میلیون دلار به وزن ۳هزار و ۶۸۸تن بودهاست. صادرات این بخش نسبت به مدت مشابه سالقبل، از لحاظ ارزشی، ۳۱درصد و به لحاظ وزنی، ۲۲درصد افزایش داشتهاست. صنایع معدنی غیرفلزی در مجموع سهم ۲.۷درصدی از کل صادرات در این بازه زمانی داشتهاند. کاشی و سرامیک با سهم ۰.۹درصدی، کلینکر، با سهم ۰.۵درصدی، سایر صنایع معدنی غیرفلزی با سهم ۰.۴درصدی، سیمان با سهم ۰.۴درصدی، سنگ ساختمانی با سهم ۰.۴درصدی، شیشه ساختمانی با سهم ۰.۲درصدی، چینی بهداشتی با سهم ۰.۱درصدی از کل صادرات، مجموع صادرات این بخش را تشکیل دادهاند.
صادرات بخش معدن در دو ماهه ۱۴۰۳ در مجموع، ۳۲۵میلیون دلار به وزن ۴هزار و ۹۷۱تن بوده که در مجموع سهم ۴.۱درصدی از کل صادرات در این بازه زمانی داشتهاست. صادرات این بخش در دو ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سالقبل از لحاظ ارزشی، ۲۰درصد کاهش و به لحاظ وزنی ۱۰درصد افزایش داشتهاست. صادرات بخش معدن شامل سنگ و کنسانتره آهن با سهم ۳.۳درصدی، سایر معادن با سهم ۰.۵درصدی و سنگ و کنسانتره مس با سهم ۰.۳درصدی از کل صادرات است.
دنیای اقتصاد
منبع: دنیای اقتصاد