به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: فولاد مبارکه اصفهان بزگترین و مطرحترین تولیدکننده انواع ورق فولادی در کشور است؛ به این ترتیب دیگر تولیدکنندگان ورق با چالشهای بیشتری در زمنیه نبود مشتری مواجه هستند و همین موضوع باعث شده تا به استناد آمار وزارت صمت در شرایط کنونی 50 درصد ظرفیت اسمی کارخانههای تولیدکننده ورق سرد و 70 درصد ظرفیت تولید کارخانههای تولید ورق پوششدار به علت نبود مشتری خالی بماند.
در چنین شرایطی انتظار میرود که نهاد سیاستگذار با اعمال محدودیتهایی نظیر وضع عوارض بر واردات مانع از واردات این محصولات در بازار داخل شده تا به این ترتیب فرصت بازگشت این ظرفیت عظیم خالی به مسیر تولید را مهیا کند.
در عین حال تخصیص ارز از منباع محدود دولتی برای واردات محصولی که در بازار داخل نمونه با کیفیت آن به وفور موجود است، هدر رفت منابع ملی است که همزمان به زیان بخش تولید و اقتصاد کشور تمامی خواهد شد.
عوارض واردات راهکاری جهانی
تخصیص ارز برای واردات ورقهای فولادی تبدیل به محلی برای مناقشه میان تولیدکنندگان این محصولات و مصرفکنندگان خواهان دریافت ارز به منظور واردات شده است. در شرایطی که کشور با محدودیت در تامین منابع ارزی مواجه است و تخصیص بهینه ارز امری ضروری است و در واقع تخصیص ارز برای کالایی که نمونه با کیفیت آن در داخل تولید میشود از سویی به زیان منابع محدود ارزی در داخل بوده و از سوی دیگر به استمرار تولید و اهدافی نظیر جهش تولید آسیب جدی میزند.
بخشی از مصرفکنندگان ورق طی ماههای اخیر خواهان دریافت ارز به منظور واردات ورق فولادی شدهاند؛ اما این تصمیم با مخالفت انجمن تولیدکنندگان فولاد و کارشناسان مواجه شده است. مخالفان تخصیص ارز برای واردات ورق بر این باورند که انواع ورق فولادی با کیفیت در بازار داخل تولید شده و این محصول با مازاد عرضه در بازار داخل مواجه است؛ در این شرایط از سویی علت تلاش برای دریافت ارز دولتی به منظور واردات ورق فولادی مورد سوال است و از سوی دیگر چنین امری به زیان بدنه اقتصادی کشور تمام میشود.
مخالفان با تخصیص ارز برای واردات ورق فولادی، وجود مازاد قابل توجه در تولیدات داخلی را بهعنوان دلیل اصلی این مخالفت عنوان میکنند. بررسی دادههای فروش فولاد مبارکه اصفهان طی ماههای اخیر به خوبی نیاز یا عدم نیاز بازار داخل به واردات ورق را مشخص میکند. فولاد مبارکه اصفهان بزرگترین تولیدکننده کمی و کیفی انواع ورق فولادی در کشور است؛ بخش عمده محصولات تولیدی این شرکت به مصرف داخلی میرسد و بخشی که مورد تقاضای صنایع تکمیلی داخلی نیست نیز صادر میشود.
مخالفت با واردات محصولی که با مازاد عرضه در بازار داخل مواجه است؛ سیاستی پذیرفته شده در تمام دنیا است. درواقع دولتها با هدف حمایت از صنایع داخلی خود بر واردات محصولاتی که نمونه مشابه داخلی آن در بازار تولید میشوند؛ عوارض واردات وضع میکنند. به این ترتیب نرخ فروش یک محصول وارداتی بالاتر از قیمت نمونه تولید شده در داخل یک کشور میشود و به این ترتیب ایجاد مزیت قیمتی به سود استمرار تولید در صنایع داخلی تمام میشود.
نبود تقاضا از حجم تولید کاست
شرکت فولاد مبارکه اصفهان بزرگترین فولادساز کشور است؛ این شرکت فولادی شمش فولادی تولیدی خود را به انواع ورق فولادی تبدیل کرده و روانه بازار داخلی میکند. البته بخش محدودی از تختال تولیدی مبارکه نیز در بازار عرضه شده و شرکتهای تولیدکننده ورق آن را به منظور تبیدل به ورق خریداری میکنند. د
ر اختیار داشتن کل زنجیره فولاد از معدن تا محصول نهایی (ورق) باعث شده تا این فولادساز از مزیت کاهش هزینه تولید نیز بهرهمند باشد. کیفیت بالای محصولات مبارکه در قیاس با فولادسازان بزرگ دنیا موضوع مهمی است که باعث میشود صنایع تکمیلی، بدون چالش به سراغ خرید مواد اولیه از این فولادساز مطرح روند.
درحالی بخشی از صنایع تکمیلی خواهان دریافت ارز برای واردات ورق فولادی هستند که بخشی از ظرفیت این صنعت به دلیل نبود مشتری خالی مانده و این عدم تولید به زیان بدنه اقتصادی کشور تمام شده است.
شرکت فولاد مبارکه اصفهان طی 3 ماه ابتدایی امسال نسبت به تولید و عرضه تختال، ورق گرم HR، ورق گرم نوردکاران، ورق گرم گالوانیزه، ورق گرم خودرو، ورق سرد خودرو، ورق سرد لوازم خانگی، ورق سردB، ورق رنگی و ورق قلعاندود در بورس کالای ایران اقدام کرد.
بررسی دادههای معاملاتی بورس کالای ایران از عرضه یک میلیون و 396 هزار تنی انواع محصولات نام برده شده در بازار فیزیکی طی 3 ماه ابتدایی امسال حکایت دارد که از این میزان برابر یک میلیون و 316 هزار تن محصول به فروش رفت و به این ترتیب در مجموع 94 درصد محصولات عرضه شده از سوی فولاد مبارکه در بازار داخل معامله شد.
البته ضریب معامله در محصولات مختلف متفاوت است. در حالی که 100 درصد عرضه ورق گرم و 100 درصد عرضه ورق قلعاندود در این بازار طی بهار 1403 به فروش رفت، تنها 52 درصد ورق گرم گالوانیزه، 66 درصد ورق رنگی و 83 درصد ورق سرد خودرو، 86 درصد ورق سرد لوازم خانگی و 91 درصد ورق سرد B معامله شده است.
48 درصد ورق گرم گالوانیزه مبارکه بدون مشتری
بررسی دادههای معاملاتی بورس کالای ایران از عرضه 24 هزار و 650 تن ورق گرم گالوانیزه در رینگ صنعتی بورس کالای ایران طی بهار 1403 حکایت دارد. برای این محصول تقاضایی برابر 203 هزار تن به ثبت رسید و در نهایت تنها 129 هزار تن از این محصول معادل 52 درصد کل عرضه به فروش رفت. ضریب فروش 52 درصدی به خوبی حاکی از بروز مازاد عرضه در زمینه ورق گالوانیزه در کشور است.
33 درصد ورق رنگی مبارکه مشتری نداشت
بررسی دادههای معاملاتی فولاد مبارکه اصفهان در بورس کالای ایران از عرضه 35 هزار و 500 تن ورق رنگی در این بازار حکایت دارد؛ برای این محصول تقاضایی بالغ بر 248 هزار تن از سوی مشتریان به ثبت رسید و در نهایت نیز 66 درصد کل حجم عرضه معامله شد.
15 درصد ورق سرد بدون مشتری ماند
شرکت فولاد مبارکه اصفهان طی بهار 1403 بالغ بر 230 هزار تن انواع ورق سرد خودرو، ورق سرد لوازم خانگی و ورق سرد B را در رینگ صنعتی بورس کالای ایران عرضه کرد؛ برای مجموع این محصولات تقاضایی برابر 196 هزار تن از سوی متقاضیان به ثبت رسید که در نهایت به فروش 196 هزار تن محصول از این بازار انجامید. به این ترتیب درصد فروش انواع ورق سرد مبارکه در بورس کالا طی بهار 1403 برابر 85 درصد بود و 15 درصد مابقی عرضه بدون مشتری معامله نشد.
بررسی دقیقتر معاملات انواع ورق سرد در بورس کالا از عدم معامله 17 درصدی ورق سرد خودرو حکایت دارد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان در بهار 1403 برابر 149 هزار و 600 تن ورق سرد خودرو را به رینگ صنعتی بورس کالا آورد؛ ئر نهایت 124 هزار و 850 تن از این محصول معادل 83 درصد کل حجم عرضه به فروش رفت. این در حالی بود که میزان عرضه ورق سرد لوازم خانگی مبارکه در فصل ابتدایی سال برابر 50 هزار تن بود که از کل این محصول برابر 43 هزار تن معادل 86 درصد عرضه به فروش رفت.
همچننی فولاد مبارکه اصفهان در بهار امسال بالغ بر 30 هزار و 600 تن ورق سرد B را در بورس کالا عرضه کرد که از این میزان برابر 28 هزار تن معادل 91 درصد حجم کل عرضه به فروش رفت.
عرضه تلفیقی بازار ورق گرم را آرام میکند
در حالی که بخشی از محصولات فولاد مبارکه بهخصوص در زیر گروه ورق گالوانیزه و انواع ورق سرد، در بازار داخل مشتری ندارد؛ ورق گرم HR این شرکت با استقبال بالایی از سوی متقاضیان مواجه میشود به نحوی که طی بهار امسال نیز 100 درصد عرضه این محصول در بورس کالا معامله شد. با این وجود فولاد مبارکه در برهههای زمانی که این بازار با کسری عرضه یا رقابت هیجانی به دلایل غیر تولیدی مواجه میشود نسبت به واردات و عرضه تلفیقی این محصول اقدام میکند تا از رقابت هیجانی در این بازار بکاهد.