15957 1404/01/23 - 10:37 سیامک راشت نیا

معاون راهبری و نظارت بر شرکت‌ های تاصیکو:

گواهی سپرده بورس کالا بازار طلا را به بلوغ رساند

محسن بهزادی معاونت راهبری و نظارت بر شرکت‌های هلدینگ صدر تامین ( تاصیکو) در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی کالا خبر با بیان اینکه بازار طلا در ایران در سال‌های اخیر تحولی چشم‌ گیر را تجربه کرده، گفت: بورس کالا به کمک معاملات گواهی سپرده طلا به عنوان یکی از ابزارهای مؤثر، زمینه‌ساز این بلوغ بوده و اکنون، با تعریف ابزارهای جدید تأمین مالی و شفافیت بیشتر، این بازار به یک مکان امن برای سرمایه‌گذاری و کمک به تولید طلا در کشور تبدیل شده است.

گواهی سپرده بورس کالا بازار طلا را به بلوغ رساند

به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: بهزادی به بررسی اثربخشی راه اندازی معاملات طلا در بورس کالا در حوزه تولید و سرمایه‌گذاری پرداخت و تشریح کرد: حوزه طلا در ایران به رغم داشتن معادن غنی و ارزشمند، همواره مورد غفلت قرار گرفته است. طبق آمار ایمیدرو، تولید طلای کشور در بهترین حالت به ۸ تن در سال می‌رسد؛ در حالی که این رقم باید به مراتب بیشتر باشد. زیرا ایران با داشتن معادنی در نقاط مختلف، از شمال غرب گرفته تا جنوب شرقی کشور، می‌تواند ظرفیت تولید طلا را در سطوح بالاتری داشته باشد اما متاسفانه از این پتانسیل‌ها به درستی استفاده نشده است.

افزایش تولید طلا اثر تحریم را کم می‌کند

بهزادی گفت: در سال‌های گذشته به جای توجه به پروژه‌ های بزرگ مقیاس، توجه به معادن کوچک‌ تر و جزیره‌ای باعث شده که ایران با وجود مصرف سالانه ۱۰۰ تن طلا، بیش از ۸۵ درصد آن را وارد کند اما با تشدید تحریم‌ ها، نگاه جدی‌تری به صنعت طلا در کشور شکل گرفته است؛ زیرا تولید طلا در داخل کشور اثرات مخرب تحریم را کمتر می‌کند. برای مثال، روسیه که در دوران تحریم‌ها کمتر آسیب دید، سالانه ۳۲۰ تن شمش طلا تولید می‌کند، امری که ایران نیز می‌تواند با بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی خود به آن دست یابد.

به گفته محسن بهزادی، وضعیت تحریم به عنوان یک فتح بابی برای ایران در نظر گرفته می‌شود تا تعهدات خود را به سمت استفاده بهینه از ظرفیت‌های طلا هدایت کند. از این رو، اتفاقات مثبتی در حال وقوع است، از جمله سرمایه‌گذاری‌ های قابل توجهی که اخیراً توسط شرکت‌ های سرمایه‌ گذاری معدنی در این حوزه صورت گرفته و بورس کالا نیز نقش مهمی در پیشرفت این روند ایفا کرده است.

وی با اشاره به اینکه معادن طلا جزو انفال محسوب می‌شوند، گفت: از آن‌جایی که طلا یک منبع ملی و جزو انفال است، معادن آن تحت مالکیت دولت قرار دارند. در این میان، بورس کالا بستری را فراهم کرده تا تولیدکنندگان طلا بتوانند از ظرفیت‌های این بازار به بهترین شکل استفاده کنند.

بهزادی ادامه داد: بورس کالا این امکان را ایجاد کرده که اگر تولیدکنندگان، طلای خود را مطابق با استانداردهای مورد تأیید تولید کنند، بتوانند گواهی سپرده طلا دریافت کنند. این گواهی‌ها، نخستین و مهم‌ترین ابزاری است که بورس کالا برای کمک به فروش محصول در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌دهد.

افزایش کیفیت طلای تولیدی در کشور در سایه رقابت

وی اضافه کرد: در حال حاضر شمش‌ های طلای وارداتی با استانداردهای بین‌ المللی، مانند استاندارد سوئیسی، وارد بازار می‌شوند. بنابراین، طلای تولید داخل نیز باید از کیفیت و استانداردهای بالای جهانی برخوردار باشد. این موضوع باعث ایجاد نوعی رقابت سالم میان تولیدکنندگان داخلی شده و آن‌ها را وادار کرده در فرآیند تولید، به مواردی همچون میزان خلوص طلا و فرآیندهای پالایشگاهی توجه بیشتری داشته باشند.

معاون راهبری و نظارت بر شرکت‌های هلدینگ صدر تامین(تاصیکو) گفت: یکی دیگر از مزایای مهم بورس کالا، نقدشوندگی بالای این بازار است. تولیدکنندگان طلا می‌توانند با استفاده از قراردادهای خزانه‌داری، محصولات خود را به‌راحتی به فروش برسانند. در صورتی که طلای عرضه‌شده، مراحل آزمایش و تأیید کیفیت را با موفقیت طی کند و به معیارهای موردنظر برسد، تولیدکننده می‌تواند در سریع‌ ترین زمان ممکن محصول خود را در قالب گواهی سپرده به فروش برساند و تنها یک روز بعد، مبلغ آن را در حساب خود دریافت کند.

بهزادی تاکید کرد: این سطح از نقدشوندگی به‌ویژه در مورد کالایی مانند طلا، زمینه‌ساز تعریف ابزارهای مالی متنوع‌تری می‌شود. چنین امکانی نه‌تنها به عمق‌بخشی بازار کمک می‌کند، بلکه باعث رشد و تقویت صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا نیز خواهد شد. به‌عنوان نمونه، داده‌های معاملات روزانه نشان می‌دهد که صندوق‌های طلا از خریداران اصلی گواهی سپرده طلا هستند.

او هم‌چنین بیان کرد: در شرایط اقتصاد تورمی که بسیاری از سرمایه‌گذاران طلا را یک دارایی امن می‌دانند، توسعه بازار گواهی سپرده طلا از مسیر بورس کالا می‌تواند به تعمیق بازار سرمایه کشور نیز کمک شایانی کند. این شرایط باعث می‌شود که تولیدکننده در موقعیت مناسبی قرار گیرد و بتواند از محصول خود برای تأمین مالی گسترده برای توسعه خطوط تولید خود استفاده کند. به این ترتیب، تولیدکنندگان قادر خواهند بود برنامه‌ریزی دقیقی برای مصارفی که در آینده خواهند داشت، انجام دهند. در نهایت، این منافع جمعی باعث می‌شود بورس کالا به عنوان یک بازار امن هم برای خریدار و هم برای فروشنده شناخته شود.

بهزادی افزود: یکی از بزرگترین مزایای بورس کالا در کنار شفافیت موجود در این بازار، توانایی تعریف ابزارهای خاص در این بستر است. به‌عنوان مثال، تولیدکننده از طریق بورس کالا می‌تواند وارد معاملات قراردادهای سلف شده و پروژه‌های خود را تأمین مالی کند. با توجه به اینکه محصول نهایی طلا است، این اقدام می‌تواند به تحقق پروژه‌ها و تأمین مالی آن‌ها کمک کرده و امکانات بیشتری را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.

تجمیع سرمایه‌های خرد در راستای توسعه ملی

وی در پایان سخنان خود با توجه به پتانسیل بالای بورس کالا در توسعه کشور اظهار داشت: یکی از ظرفیت‌های مغفول‌مانده بورس کالا، نقشی است که می‌تواند در تجمیع سرمایه‌های خرد و هدایت آن‌ها به سمت پروژه‌های بزرگ معدنی ایفا کند. در شرایطی که صنعت معدن کشور برای توسعه به سرمایه‌گذاری‌های گسترده نیاز دارد، بورس کالا قادر است به‌عنوان یک بستر کارآمد، منابع مالی پراکنده را ساماندهی کرده و به‌سوی طرح‌ های کلان سوق دهد. این سازوکار می‌تواند به رفع نگاه جزیره‌ای و پراکنده در معادن کشور کمک کرده و زمینه را برای اجرای پروژه‌ها در مقیاس بزرگ، به‌ویژه در حوزه طلا که در سال‌های اخیر توجه جهانی بیشتری را به خود جلب کرده است، فراهم کند.

لینک کوتاه:
آخرین خبرها