به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: بازار رو به رشد خودروهای برقی (EV) هم تقاضای جدیدی برای سرب ایجاد کرده است، چراکه تولیدکنندگان EV برای سیستم های الکتریکی خودرو (نورپردازی، شیشهها، ناوبری، تهویه مطبوع و حسگرهای ایربگ) به باتری های سربی اسیدی نیاز دارند. سرب معمولاً بهصورت محصول جانبی از معادن روی، نقره و به میزان کمتر از مس استخراج میشود و هر اختلالی در تولید یا عرضه این فلزات میتواند تأثیر قابل توجهی بر بازار سرب داشته باشد. با نزدیک شدن به سال ۲۰۲۵، Investing News Network (INN) نگاهی به اصلیترین روندهای بازار سرب در سال گذشته و انتظارات برای عرضه، تقاضا و قیمت در سال جدید میاندازد.
عملکرد سرب در سال ۲۰۲۴
اگرچه قیمت سرب در ابتدای سال بالاتر از ۲،۰۲۵ دلار بهازای هر تن متریک معامله میشد، در چهار هفته اول حدود ۸ درصد جهش کرد؛ دلیل اصلی کاهش عرضه اولیه و ثانویه بود. پس از آن قیمت تا پایان مارس تا حدود ۱،۹۶۳ دلار افت کرد، اما دوباره در ۲۸ مه به اوج ۲،۳۴۳ دلار رسید.
«چین در سال ۲۰۲۴ نقش محوری بازی کرد. از آوریل استانداردهای سختگیرانهتری برای انتشار آلاینده ها در کارخانههای باتریسازی اعمال شد که عرضه سرب را محدود کرد و چین برای اولین بار در سالهای گذشته واردکننده خالص سرب تصفیه شده شد که قیمتها را بالا برد» آدریا سولانس، اقتصاددان ارشد FocusEconomics، در ایمیلی به INN گفت.
گزارش دسامبر گروه مطالعات بین المللی سرب و روی (ILZSG) نشان میدهد که چین - بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده سرب - در ۱۰ ماه نخست ۲۰۲۴، واردات کنسانتره سرب را نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷.۵ درصد افزایش داده است.
با این حال تا ۵ اوت بار دیگر قیمتها بیش از ۱۷ درصد سقوط کردند و به کمترین سطح سالانه، یعنی ۱،۹۳۰ دلار رسیدند. برای باقی سال، نوسانات ادامه داشت و قیمت عمدتاً در دامنه ۱،۹۵۰ تا ۲،۱۵۰ دلار در نوسان بود.
«در انتهای سال و پس از انتخاب مجدد دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده، قیمت سرب تحت فشار کاهش میزان دلار قرار گرفت» سولانس اضافه کرد. با این همه، تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴ قیمت سرب در مجموع تنها ۲.۴۱ درصد زیر سطح ابتدای سال معامله میشود.
از طرف عرضه، رشد تولید سرب کند شد و با هزینه بالای انرژی و مشکلات زنجیره تأمین در صنعت خودرو محدود گردید. طبق آمار ILZSG، در ۱۰ ماه اول ۲۰۲۴، عرضه جهانی سرب ۲۱،۰۰۰ تن بیش از تقاضا بوده است (در مقابل مازاد ۴۱،۰۰۰ تنی در سال قبل). تولید کنسانتره سرب در جهان ۱.۵ درصد رشد کرد و تولید فلز سرب ۱.۷ درصد کاهش یافت که عمدتاً ناشی از تعمیرات برنامهریزیشده در عملیات شرکت Teck Resources در کانادا بود. در همین بازه، مصرف سرب جهانی ۱.۶ درصد کاهش داشت.
عوامل تأثیرگذار بر بازار سرب در سال ۲۰۲۵
گروه ILZSG پیشبینی میکند عرضه کنسانتره سرب در طی سال ۲۰۲۵، به حدود ۴.۶ میلیون تن برسد. در زمینه سرب تصفیه شده یا همان سرب با منشا معدن، این مجموعه پیشبینی کرده است که تولید سرب به ۱۳.۵۱ میلیون تن برسد.
یکی از کاربردهایی که برای سرب آینده را روشن ساخته است، استفاده در خودروهای برقی و تامین نیروی برق ذخیره برای بخشهای سیستم های الکترونیکی، شیشهها، ناوبری و حسگرهای ایربگ است و لذا بر خلاف انتظارات که با آمدن خودروهای برقی، استفاده از باتریهای سرب اسیدی با کاهش همراه شده و جای خود را به باتریهای لیتیومی میدهد، اشتباه است.
تعمیر و نگهداری برنامهریزی شده در شرکتهای بزرگ تولیدکننده سرب، موجب شده است که عرضه آن کمتر شده و لذا قیمتها افزایش یابد. همچنین کمبود عرضه در بخش باتریهای سرب اسیدی که به عنوان ماده اولیه برای بازیافت سرب است، موجب شده است تولیدات در این بخش نیز با اختلال مواجه شده که خود این امر موجب روی آوردن شرکتهای چینی به خرید کنسانتره و تولید سرب از این محل هستند. لازم به ذکر است در حال حاضر و قیمتهای فعلی سرب، بازیافت سرب امری زیانده است و تا مادامی که قیمتها افزایش نیابد، تقاضا برای کنسانتره بالاتر خواهد رفت.
روندها و محرکهای کلیدی دیگر
وضعیت صنعتی چین و سیاستهای محرک اقتصادی این کشور، به همراه جهتگیری سیاستهای پولی جهانی، عوامل تعیینکننده بازار خواهند بود.
بهعنوان بزرگترین مصرفکننده سرب، سلامت اقتصاد چین (که بانک جهانی رشد ۴.۸ درصدی ۲۰۲۴ و ۴.۳ درصدی ۲۰۲۵ را پیشبینی کرده) بسیار مهم است.
بخش مسکن چین ضعیفترین بخش بوده و مصرف سرب در زیرساخت و ساختمان از کاربردهای فراتر از باتری است.
سیاستهای تجاری دولت ترامپ و احتمال تشدید جنگ تجاری چین - آمریکا میتواند چالشزا باشد.
نویسنده: ملیسا پیستیلی برای Investing News Network
منبع: صدای بورس