به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: اسکات بسنت، مشاور سابق اقتصادی ترامپ و وزیر خزانهداری فعلی دولت آمریکا بیان کرد: همه گزینهها در خصوص تحت فشار قرار دادن چین از طریق حذف نام شرکتهای چینی از بورس های آمریکا بر روی میز قرار دارد.
اگرچه اظهارات وی، نشان از افزایش تنشهای تجاری میان آمریکا و چین دارد اما چنین اقدامی از سوی دولت آمریکا، پیامدهای اقتصادی گستردهای بر روی بازار جهانی کالاها به ویژه بخش آلومینیوم که ممکن است وارد یک دوره بحرانی شود، خواهد گذاشت.
چنین اظهاراتی درست در زمانی مطرح میشوند که بازارهای بینالمللی آلومینیوم در حال دستوپنجه نرم کردن با اختلالات ایجاد شده در زنجیره تامین این فلز هستند؛البته این اتفاق ممکن است به نقطه عطفی برای تولیدکنندگان آلومینیوم هندی و تولیدکنندگان سایر کشورهای جهان به جز چین تبدیل شود.
حال این سوال اساسی مطرح میشود که چرا وضعیت صنعت آلومینیوم در شرایط افزایش تنشهای تجاری میان آمریکا و چین از اهمیت بالایی برخودار است؟ در پاسخ باید گفت چین در حال حاضر بیشترین سهم را در تولید جهانی آلومینیوم در اختیار دارد و حدود ۶۰ درصد از ظرفیت تولید آلومینیوم اولیه را به خود اختصاص داده است.
شرکتهایی مانند شرکت «Aluminum Corporation of China Limited» و «China Hongqiao Group»، از بزرگترین تولیدکنندگان آلومینیوم در چین به شمار میروند؛ اگرچه نام اکثر شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم چینی در فهرست بورس هنگکنگ و سایر بورسهای معاملاتی در این کشور فهرست شده است اما تعداد انگشتشماری از شرکتهای فعال در صنایع فلزی چینی در فهرست بورس اوراق بهادار آمریکا که عمدتا در بخش ارائه خدمات صنایع بالادستی یا صنایع مرتبط با آن در حال انجام معاملات تجاری هستند، قرار دارد.
بر همین اساس میتوان مطرح کرد که حذف نام شرکتهای چینی فعال در صنایع فلزی به ویژه آلومینیوم، حاکی از افزایش احتمالی شکاف بین دو اقتصاد بزرگ جهانی یعنی آمریکا و چین بوده است و این مسئله میتواند الگوهای تجارت جهانی، استراتژیهای سرمایهگذاری و امنیت روند عرضه فلزات حیاتی مانند آلومینیوم را به خطر بیندازد.
اختلال بازار جهانی آلومینیوم در پی افزایش تنش های تجاری میان آمریکا و چین
در صورتی که نام شرکتهای چینی مرتبط با صنعت آلومینیوم از بورسهای ایالات متحده آمریکا حذف شوند، این شرکتها دسترسی به بازار سرمایه بسیار ارزشمند در آمریکا را از دست خواهند داد. چنین اتفاقی میتواند روند روبهرشد تولیدکنندگان آلومینیومی چینی را محدود کرده یا امکان چنین کاری را به ویژه در بخشهایی مانند تولید آلومینیوم سبز که نیاز به سرمایهگذاری اولیه قابلتوجهی وجود دارد، بسیار هزینهبر کند. در صورت وقوع چنین سناریویی، فرصتی بسیار مناسب برای تولیدکنندگان آلومینیوم فعال در هند، خاورمیانه و کشورهای آسیای جنوب شرقی به منظور جذب سرمایه در صنعت آلومینیوم داخلی فراهم خواهد شد.
با توجه به افزایش سرمایهگذاری شرکتها در اجرای دستورالعملهای مبتنی بر شاخص محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG)، صندوقهای سرمایهگذاری در سطح جهان ممکن است به سمت بازارهایی با شفافیت مالی و شرایط نظارتی قانونمندانهتر سوق پیدا کنند و به نظر میرسد بازار آلومینیوم هند در حال حاضر با اصلاحاتی که در بخش استخراج از معادن و تولید پایدار انجام داده است، گزینه معقولانهای برای سرمایهگذاری برای این صندوقها محسوب میشود.
قابل ذکر است که بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی برای تامین نیازهای خود در صنایع پاییندستی، از تولید قطعات خودرو گرفته تا ساخت مصالح ساختمانی و لوازم الکترونیکی مصرفی به خرید آلومینیوم چینی وابسته هستند. بر همین اساس اگر شکاف ژئوپلیتیکی میان آمریکا و چین عمیقتر شود، خریداران آمریکایی ممکن است به طور داوطلبانه یا به دلیل فشارهای مرتبط با اجرای قوانین نظارتی، اتکای خود به زنجیره تامین چین را کاهش دهند.
این افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی، یک پنجره فرصت بسیار عالی برای شرکتهای مطرح تولیدکننده هندی مانند «Hindalco»، «Vedanta Aluminium» و شرکت «NALCO» ایجاد کرده است تا محصولات آلومینیومی خود را مطابق با استانداردهای مد نظر کشورهای غربی در بازار عرضه کنند. با این احتساب، هند که در حال حاضر تنها ۳٫۵ درصد از ظرفیت تولید جهانی آلومینیوم را در اختیار دارد، میتواند با استفاده از این شکاف ایجاد شده سهم خود را در بازار صادرات صنایع پاییندستی آلومینیوم در مقیاس جهانی افزایش دهد.
سود آلومینیومسازان هندی از افزایش تنش های تجاری میان آمریکا و چین
هند در حال حاضر دومین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم در قاره آسیا به شمار میرود و تولیدکنندگان بزرگ این فلز در هند تغییرات گستردهای را تجربه کردهاند. در همین راستا، شرکت «Novelis» به عنوان زیرمجموعه هلدینگ «Hindalco» توانسته است به یک تامینکننده اصلی نورد آلومینیوم برای صنعت خودروسازی قاره آمریکای شمالی تبدیل شود. از آنجایی که خریداران آمریکایی به دنبال کاهش اتکای خود به تامین آلومینیوم از منابع چینی هستند، شرکت «Novelis» قصد دارد تسلط خود را بر زنجیره ارزش تولیدکنندگان تجهیرات اصلی افزایش دهد.
شرکت «Vedanta» در بخش توسعه فناوریهای مرتبط با تولید آلومینیوم سرمایهگذاری کرده و مدعی است که کمترین میزان کربن تولیدی در میان تولیدکنندگان اولیه آلومینیوم در هند به این شرکت تعلق دارد. شرکت «NALCO» نیز که از یک زنجیره ارزش یکپارچه بوکسیت برخوردار است، میتواند روند عرضه این ماده اولیه که عامل مهمی در توسعه صنایع آلومینیومی داخلی محسوب میشود را تضمین کند. علاوهبراین، هند چندین قرارداد تجارت آزاد از جمله با اتحادیه اروپا و بریتانیا امضا کرده است که میتواند دسترسی به محصولات آلومینیومی هند را در بازار جهانی در صورت مواجه شدن کالاهای چینی با تحریم یا ممنوعیت صادرات افزایش دهد.
تنشهای ژئوپلیتیکی و افزایش تولید آلومینیوم سبز
یکی دیگر از مسائلی که ممکن است بر روند عرضه آلومینیوم در بازار جهانی تاثیر بگذارد، افزایش فشارها برای ترغیب شرکتها به سمت تولید آلومینیوم کمکربن است. در حال حاضر تمایل مصرفکنندگان غربی به استفاده از آلومینیوم سبز و کمکربن روندی صعودی به خود گرفته است و تولیدکنندگان چینی با آگاهی از این موضوع در تلاش هستند با انتقال واحدهای ذوب آلومینیوم به مناطق غنی از منابع آب مانند استان یوننان، سهم خود را در بازار این بخش با ایجاد یک وجه تمایل نسبت به سایر شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم سبز در دیگر نقاط جهان افزایش دهند.
با توجه به اینکه ایالات متحده آمریکا به دنبال تبدیل شدن به بزرگترین ارائهدهنده فناوریهای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر است، احتمالا آمریکا تامین آلومینیوم از شرکای قابل اعتمادی مانند هند را مطابق با شاخص محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) در اولویت قرار خواهد داد. به علاوه، در صورتی که حذف شرکتهای چینی از زنجیره تامین جهانی عملیاتی شود، تولیدکنندگانی مانند شرکت «Hindalco» و «Vedanta» میتوانند از اهرم افزایش قیمتگذاری محصولات تولیدی خود جهت عرضه در بازار جهانی استفاده کنند. ناگفته نماند که چنین تغییرات گستردهای در بازار جهانی آلومینیوم بدون چالش نخواهد بود.
در همین رابطه، میتوان بیان کرد صادرات آلومینیوم هند به شدت به تامین مواد اولیه و نه محصولات با ارزش افزوده وابسته است؛ بخشی که تولیدکنندگان چینی در حال حاضر بر آن تسلط دارند. البته شرکتهای آلومینیومی هندی میتوانند با تقویت فعالیتهای خود در صنایع پاییندستی و افزایش سرمایهگذاری در بخش لجستیک و برندسازی، جایگاه خود را در بازار جهانی ارتقا ببخشند.
البته خارج کردن نام شرکتهای چینی از بازار بورس آمریکا، به انجام مذاکرات سیاسی و تجاری در سطح بینالمللی بستگی خواهد داشت. این نکته را هم باید در نظر گرفت که سرمایهگذاری هیچگاه در شرایطی که بازار در یک وضعیت بلاتکلیف مانند بازار فعلی آلومینیوم قرار دارد، انجام نخواهد شد. با عملیاتی شدن حذف نام شرکتهای چینی از بورس آمریکا، الگوهای تامین منابع و جریانهای تخصیص سرمایه در صنعت آلومینیوم جهانی تغییر کرده و بر سهم شرکتهای تولیدکننده این فلز در مقیاس جهانی حداقل برای یک دهه آینده تاثیر خواهد گذاشت.
در نهایت میتوان گفت افزایش تنشهای تجاری میان آمریکا و چین، فرصتی استثنایی را برای هند به وجود آورده است که به کمک آن این کشور میتواند در صورتی که از موقعیت ایجاد شده نهایت بهره را ببرد، خود را از زیر سایه چین در بازار جهانی در بخش تولید آلومینیوم خارج کند و سهم این کشور در تولید آلومینیوم را افزایش دهد.
منبع: فلزات آنلاین