به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: بررسیها حاکی از آن است که این فناوریها علاوهبر افزایش کارآیی و بهرهوری در معادن، به کاهش هزینهها و خطرات انسانی منجر شده است. عملیات معدنی اغلب شامل کار در شرایط دشوار و خطرناک است.
این شرایط سخت شامل کار در معادن روباز با دیوارهای شیبدار و زمینهای ناهموار و ناپایدار است. در این شرایط ایمنی و رفاه کارکنان ممکن است بهطور جدی توسط شرایط دشوار بهخطر بیفتد، در نتیجه کسبوکارهای معدنی باید بهدنبال راههای خلاقانه برای کاهش خطرات باشد. پهپادها یکی از فناوریهایی هستند که در این زمینه میتوانند انقلاب ایجاد کنند. پهپادها نحوه برخورد با شرایط خطرناک را در فرآیند معدنکاری میتوانند کاملا تغییر دهند. این فناوری و دستگاههای انعطافپذیر و سازگار با شرایط، به مجموعهای از سنسورها و دوربینها مجهز هستند که قادر به انجام بازرسی و جمعآوری دادههای حیاتی هستند. این فناوری همچنین در موقعیتهای اضطراری بدون بهخطر انداختن جان انسان میتواند کمککننده باشد.
در این گزارش به بررسی کاربردهای مختلف پهپادها در زمینه افزایش ایمنی، کارآیی و کاهش هزینهها در عملیات معدنی میپردازیم که در موقعیتهای خطرناک انجام میشود.
افزایش ایمنی با پهپادها
توانایی پهپادها برای دسترسی و بازرسی مناطقی که برای پرسنل انسانی خطرناک و چالشبرانگیز هستند یک مزیت کلیدی است.
بازرسیهای هوایی خودکار: پهپادهایی که دارای حسگرهای پیشرفته و دوربینهای با وضوح بالا هستند، میتوانند بهطور خودکار بازرسیهای معمولی از سایتهای معدن را انجام دهند. آنها میتوانند اطلاعات دقیق را ارائه دهند که بر وضعیت محیطزیست، تجهیزات و زیرساختها تاثیرگذار است. این فناوریها به شرکتهای معدنی کمک میکند تا خطرات بالقوه را در مراحل اولیه شناسایی کنند. همچنین آنها را قادر میسازد تا قبل از بدترشدن وضعیت بهصورت پیشگیرانه عمل کنند.
نظارت بر مناطق خطرناک: از پهپادها میتوان برای جمعآوری دادههای حیاتی و اطلاعات بصری از سایتهای استخراج و از راه دور استفاده کرد. این نظارت بیشتر شامل مناطقی میشود که دسترسی انسانها در آنها بسیار خطرناک است. در این شرایط باید مناطق انفجار فعال و ارزیابی پایداری دیوارههای گود و استحکام دیوارهها بررسی شود.
واکنش اضطراری و نجات: پهپادها در زمان واکنشهای اضطراری و ماموریتهای نجات در معادن بسیار کاربردی هستند. آنها بهترین و کارآمدترین ابزارهای موجود هستند که میتوانند در چنین زمانهایی مورداستفاده قرار گیرند. این تکنولوژی میتواند به بررسی وضعیت و یافتن پرسنل گرفتار یا مجروح در صورت وقوع حوادث در معادن کمککند. همچنین بادادن اطلاعات حیاتی به تیمهای نجات به آنها کمک میکند تا عملیات خود را با موفقیت پیش ببرند.
نظارت بر یکپارچگی ساختاری: از پهپادها میتوان برای بازرسیهای معمول زیرساختهای معدنی حیاتی استفاده کرد. این نظارت شامل بررسی دستگاههای بالابر و… است. از طریق این نظارت یکپارچگی عملیات شرکتهای معدنی نیز تضمین میشود. همچنین تشخیص و رسیدگی به هرگونه مشکلی که میتواند به یک اشتباه ایمنی تبدیل شود از طریق نظارت یکپارچه آسانتر است.
بهبود کارآیی عملیاتی با پهپادها
پهپادها نهتنها بهبود ایمنی در عملیات معدنی را بهدنبال دارند، بلکه در زمینه افزایش کارآیی نیز مورداستفاده قرار میگیرند. این افزایش کارآیی از طریق کمک به جابهجایی مواد، حملونقل، نقشهبرداری و اکتشاف محقق میشود.
نقشهبرداری و اکتشاف: پهپادهای مجهز به حسگرهای پیشرفته، مانند دوربینهای چند طیفی و…، میتوانند دادههای بسیار دقیق و جامعی را ارائه دهند که برای اکتشاف و بررسی مواد معدنی مفید باشد. علاوهبر این، شرکتهای معدنی با استفاده از این اطلاعات در هزینهها صرفهجویی کرده و تولید را افزایش می دهند. همچنین میتوانند ذخایر احتمالی را پیدا کرده و عملیات آنها را بهطور موثرتری سازماندهی کنند.
نظارت بر انبار و موجودی: پهپادها ابزار مفیدی برای اندازهگیری دقیق و سریع حجم و ترکیب ذخایر معدن هستند. استفاده از این دادههای میتواند روند لجستیک و جابهجایی مواد را بهینه کند. همچنین میتواند تضمین کند که منابع بهطور موثر بهکار گرفته میشوند و سطح انبارها در محدوده موردنظر نگهداری میشوند.
ردیابی و نظارت بر تجهیزات: استفاده از هواپیماهای بدونسرنشین در معدن در نظارت بر وضعیت تجهیزات معدنی که شامل بیل مکانیکی تا کامیونهای حملونقل و دکلهای حفاری است، بسیار موثر هستند. همچنین در زمینه برنامههای تعمیر و نگهداری و تخصیص تجهیزات و مدیریت ناوگان از این فناوریها میتوان بهره برد که میتواند طول عمر تجهیزات را افزایش دهد
تحویل و پشتیبانی لجستیک: پهپادها میتوانند کالاهای کوچک و سبک را به مکانهای صعبالعبور در یک سایت معدنی تحویل دهند. این شامل لوازم اضطراری یا قطعات یدکی است. این فناوری میتواند تقاضا برای وسایل نقلیه انسانمحور را کاهش دهد. همچنین میتواند اثربخشی عمومی جابهجایی مواد و فرآیندهای لجستیکی را افزایش دهد.
نظارت بر گرد و غبار و انتشار: هواپیماهای بدونسرنشین در معدن با حسگرهای تخصصی ممکن است برای پیگیری حرکت آلایندهها و گرد و غبار در اطراف یک سایت معدن استفاده شوند. همچنین میتواند برای بررسی کیفیت هوا مورداستفاده قرار گیرد. کسبوکارهای معدنی ممکن است از این اطلاعات برای به حداقل رساندن اثرات منفی فعالیتهای خود بر جوامع محلی استفاده کنند. آنها همچنین میتوانند تاکتیکهای خود را برای مهار گرد و غبار بهینه کنند و به قوانین محیطی پایبند باشند.
اتوماسیون پیشرفته و عملیات خودکار با پهپادها
فناوری هواپیماهای بدونسرنشین همراه با فناوریهای دیگر مورداستفاده قرار میگیرد که شامل ماشینهای هوشمند و هوشمصنوعی است. عملیات استخراج خودکار بهطور فزایندهای بهرهوری و ایمنی را بهبود میبخشد.
پروازهای بدونسرنشین خودگردان: سیستمهای ناوبری پیشرفته و قابلیتهای پرواز مستقل به هواپیماهای بدونسرنشین اجازه میدهد تا برای انجام فعالیتهای منظم برنامهریزی شوند. این فرآیند شامل بررسیها و بازرسیها بدون نیاز به تعامل مداوم انسانی است، در نتیجه، این فناوری به کسبوکارهای ماینینگ کمک میکند تا عملیات خود را بهینه کنند. همچنین به واکنش سریعتر نسبت به شرایط کمک میکند و خطر را برای کارکنان کاهش میدهد.
تحلیل هوشمند دادهها: کسبوکارهای معدنی با تحلیل هوشمند دادهها بینش عمیقتری در مورد عملیات، روندها و زیرساختهای خود بهدست میآورند و با ادغام الگوریتمهای هوشمصنوعی با دادههای جمعآوریشده توسط هواپیماهای بدونسرنشین، میتوانندانتخابهای بهتری داشته باشند. این فرآیند میتواند شامل پیشبینی نوسان عیار سنگمعدن و به حداکثر رساندن الگوهای انفجار یا پیشبینی خرابی تجهیزات باشد. همه این عناصر میتوانند منجر به افزایش قابل توجه بهرهوری و صرفهجویی در هزینه شوند.
ناوگان یکپارچه هواپیماهای بدونسرنشین: تعداد فزایندهای از شرکتهای معدنی در حال بررسی ایده ناوگان یکپارچه هواپیماهای بدونسرنشین هستند. چندین پهپاد در این امر برای انجام فعالیتهای مختلف با یکدیگر همکاری میکنند. این فرآیند از واکنش اضطراری و جابهجایی کالاها تا نقشهبرداری هوایی و بازرسیها را شامل میشود. انعطافپذیری و اتخاذ یک استراتژی هماهنگ میتواند عملیات مبتنی بر هواپیماهای بدونسرنشین را کارآمدتر و همهکاره کند.
حملونقل خودکار مواد: پهپادها به بهینهسازی حملونقل در معادن کمک میکنند. علاوهبر این، توان عملیاتی مشاغل معدنی را افزایش میدهند و احتمال اشتباهات انسانی را به حداقل میرسانند
نقشهبرداری زمینی و نقشهبرداری هوایی: یک سایت معدنی ممکن است با استفاده از پهپادهایی که مجهز به تجهیزات نقشهبرداری پیچیده هستند، بهطور دقیق،کاملسازی سهبعدی شود. برنامهریزی، شبیهسازی و تصمیمگیری ممکن است با ادغام این دادهها در سیستمهای دیجیتالی دوقلو و استفاده از فناوریهای نو با دقت بیشتری انجام شود.
غلبه بر چالشها و ملاحظات نظارتی با پهپادها
پهپادها در معدن مزایای زیادی دارند، اما مشکلات و مسائل حقوقی متعددی وجود دارد. قبل از استفاده ایمن و موثر از این فناوری باید این مسائل حل شود.
محدودیتهای عملیاتی: برد و قابلیتهای عملیاتی پهپادها را میتوان تحتشرایط مختلفی محدود کرد. این شامل آب و هوا، عمر باتری و در دسترسبودن سیگنال GPS است. این امر برای شرکتهای معدنی ضروری است که عملیات پهپادهای خود را بهدقت استراتژیبندی کنند و برنامههای پشتیبان ایجاد کنند.
رعایت مقررات: قوانین و سیاستهای متعددی پیرامون استفاده از پهپاد در معدن وجود دارد. برخی از آنها ممکن است قوانین محلی باشند. کسبوکارهای معدنی باید مطمئن شوند که فعالیتهای پهپادی آنها با قوانین محلی و ملی مطابقت دارد. علاوهبر این، دریافت مجوز از مقامات مربوطه بسیار مهم است.
امنیت سایبری و حریم خصوصی دادهها: استفاده از پهپاد در حال افزایش است و نگرانیهای مربوط به امنیت سایبری و حریم خصوصی دادهها نیز افزایش مییابد. کسبوکارهای معدنی باید تدابیر امنیتی قوی را برای حفاظت از سیستمهای پهپاد خود و دادههایی که جمعآوری میکنند، اعمال کنند.
پذیرش و آموزش نیروی کار: استفاده از پهپادها در استخراج معدن میتواند باعث نگرانی افراد در مورد امنیت شغلی خود شود. همچنین میتواند مردم را نگران کند که این فناوری بر عملکردهای شغلی معمولی تاثیر بگذارد، بنابراین مشاغل معدنی باید مطمئن شوند که کارکنان آماده مقابله با این فناوری جدید هستند. آنها همچنین باید بهطور فعال به این مسائل رسیدگی کنند و آموزش کامل ارائه دهند.
اثرات زیستمحیطی: پهپادها پتانسیل کاهش اثرات زیستمحیطی عملیات معدنی را دارند. علاوهبر این، شرکتهای معدنی باید بهطور کامل ارزیابی کنند که برنامههای هواپیماهای بدونسرنشین آنها چگونه بر محیطزیست تاثیر میگذارد. آنها همچنین باید برای کاهش هرگونه پیامدهای نامطلوب برنامهریزی کنند.
در پایان باید گفت استفاده از پهپادها در معدنکاری در محیطهای خطرناک، یک تغییر زمین بازی است که میتواند کارآیی عملیاتی را بهبود بخشد و اقدامات ایمنی را افزایش دهد. این مزایا تنها با پیشرفت فناوری و تسهیل چارچوبهای نظارتی رشد خواهندکرد.
منبع: دنیای اقتصاد