به گزارش پیام آوران معدن و فولاد: در حالی که صنعت معدن ایران بیش از هر زمان نیازمند نوسازی، شفافیت و بازنگری در روش های اجرایی است، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) با تغییراتی در سطح مدیریت و تمرکز بر پایش مستمر، بهره برداری دادهمحور و بازمهندسی پروژهها، در مسیر جدیدی گام برمیدارد، مسیری که اگر با تداوم، مشارکت کارشناسی و نگاه سیستمی همراه شود، میتواند ایمپاسکو را به الگویی برای حکمرانی نوین در بخش معدن کشور بدل کند.
در تحلیل تحولات اخیر ایمپاسکو، نمیتوان از تأثیر تغییرات مدیریتی چشم پوشی کرد. ورود مدیرانی با رویکرد توسعه محور، آیندهنگر و معتقد به شفافیت، به ویژه در بخشهای کلیدی همچون نظارت و بهرهبرداری، در عمل میتواند سبب چرخشی اساسی در جهتگیری سیاستها و نحوه اجرای پروژهها شود. در همین زمینه باز مهندسی عملکرد پروژههای معدنی از مواردی است که میتواند منجر به تغییرات بسیار شود.
در واقع، با نگاهی کل نگر، بر ضرورت آسیب شناسی پروژههای سنواتی، بازبینی شاخص های بهرهوری و تشویق به مشارکت تیمی از موضوعاتی است که با تغییرات مدیریتی در دستور کار ایمپاسکو قرار گرفته است.
تحلیل دقیق دادهها از مهم ترین اولویتهای ایمپاسکو برای افزایش بهرهوری پروژهها است. این رویکرد، نشانهای روشن از عبور از مدل سنتی مدیریت پروژه به سمت یک چارچوب دادهمحور و مبتنی بر بازخورد (feedback-oriented) است. در واقع بدون اتکای مداوم به دادههای واقعی و تحلیلهای روزآمد، دستیابی به بهرهوری در معادن ممکن نیست.
ایمپاسکو به عنوان یکی از بازوهای اجرایی مهم در سیاست های معدنی کشور، با حجم بالای پروژههای فعال، در صورت بهرهگیری هوشمندانه از دادهها میتواند نه تنها شاخص های عملیاتی خود را بهبود بخشد، بلکه نقش الگوساز برای دیگر نهادهای مشابه نیز ایفا کند. این نگاه سیستمی و آینده نگر، مقدمهای برای تحقق توسعه پایدار در این صنعت راهبردی است.
توسعه پایدار یکی از هدفهای اصلی ایمپاسکو محسوب میشود. این عبارت که در ادبیات برنامهریزی اقتصادی سالهای اخیر بسیار شنیده شده، اغلب در سطح شعار باقی مانده است. اما آنچه اهمیت دارد، تلاش برای ترجمه این شعار به مجموعهای از اقدامهای عملی است: از ارزیابی پروژهها گرفته تا اصلاح فرآیندها، توانمندسازی تیمها و تعریف شاخصهای اثربخش.
در حقیقت، توسعه پایدار در صنعت معدن به معنای بهره برداری منطقی از منابع طبیعی، رعایت اصول محیطزیستی، ارتقای بهرهوری، حفظ حقوق نسلهای آینده و ایجاد ارزش افزوده در مناطق معدنی است. تمرکز بر هم افزایی، شفافیت و بهرهبرداری هوشمند مؤید این است که مدیران جدید ایمپاسکو قصد دارند توسعه پایدار را به عنوان یک دستور کار دائمی، نه تنها یک هدف بلندمدت، دنبال کنند.
پایش مستمر و نقش نظارت در بازمهندسی عملکرد
برگزاری جلسات پایش ماهانه، اگر به درستی اجرا شود و صرفاً جنبه صوری نداشته باشد، میتواند ابزار قدرتمندی برای کنترل، ارزیابی و اصلاح مسیر پروژهها باشد. در بسیاری از سازمانهای بزرگ، مدیریت دانش حاصل از پایش مستمر، به عنوان یکی از مزیتهای رقابتی تلقی میشود؛ چرا که امکان انباشت تجربه، اشتراک خطاها و پیادهسازی بهبود مستمر را فراهم میکند.
اگر ایمپاسکو بتواند فرهنگ «نظارت مؤثر» و «ارزیابی واقعی» را در بدنه سازمانی خود نهادینه کند، خواهد توانست پروژههای در حال اجرا را بهینهسازی کرده و پروژههای جدید را نیز بر اساس تحلیلهای گذشته، دقیقتر تعریف و مدیریت کند.
البته در این بین توجه به فرهنگ کارگروهی، تشویق به تعاملات بینبخشی و قدردانی از تلاشهای مستمر، همه نشانههایی از نگاه انسانی و سازمانمدار به مدیریت هستند، نگاهی که میتواند تحولات مدیریتی را به تحولات واقعی در میدان عملیات بدل کند.
نشستهای پایش عملکرد در ایمپاسکو، میتواند آغازی برای یک نقطه عطف مدیریتی در این شرکت باشد. تأکید بر تحلیل دادهها، اصلاح فرآیندها، بهرهوری، توسعه پایدار، کار تیمی و نظارت مؤثر، اگر در ماههای آینده به شکل نظاممند ادامه یابد، میتواند نه تنها عملکرد ایمپاسکو را ارتقا دهد، بلکه آن را به الگویی موفق برای سایر بخشهای معدنی کشور بدل کند.
در نهایت، باید دید آیا این رویکرد تحولی، با پشتوانه تغییرات مدیریتی و مشارکت بدنه کارشناسی، به برنامهای بلندمدت و پایدار در ایمپاسکو تبدیل میشود یا خیر. اما آنچه مسلم است، آغاز این مسیر با نشانههایی از شفافیت، مسوولیت پذیری و آیندهنگری همراه بوده است.
منبع: می متالز